Blogger Layouts

ALL ABOUT SANTY

ALL ABOUT SANTY

Sunday, May 8, 2011

buka hati kita dan ikhlas kan segala-galanya


Macam mana aku nak lupakan dia sekiranya semua yang berlaku disekelilig ku membuatkan aku mengingati dia..kenapa aku sering di hantui oleh bayangan dari dia..semua yang ada dalam diri pasti aku akan lihat walau di mana aku berada..kenapa aku diuji sebegini..jika memang kami tiada jodoh kenpa aku sering dihantui oleh bayangan dari dia..mungkin senang untuk menidakkan perasaan kita tapi apa kita terus mampu untuk menipu perasaan kita selama ini..kita hanya insan biasa..tapi jangan sesekali biarkan diri kita lemah hanya kerana masa lalu kita..jangan biarkan ini semua berlaku..

Banyak yang aku telah pelajari dalam hidup ini..mungkin jalan yang terbaik ialah ikhlaskan pemergiannya..jangan biarkan kita jadi lemah dengan kisah silam..mungkin kita melihat keburukannya..kita melihat salahnya..kita menyalahkan dia di atas perpisahan ini..mungkin cinta untuk diri kita telah hilang dalam dirinya.dan itu bukan mustahil walaupun kita telah bersama hampir 5-7 tahun atau lebih..cinta mungkin boleh hadir hanya dengan sekelip mata dan mungkin boleh lenyap dengan sehari walaupun benih2 cinta telah kita bajai bertahun2..itu lumrah hidup..

Mungkin dia tidak bahagia dengan kita..dan mungkin dia lebih bahagia dengan pilihan barunya..kerana dia juga manusia biasa..yang perasaannya mudah goyah..jadi apa yang aku dapat katakan ialah jangan berdendam dengan bekas kekasih kita..bila benc i dan dendam bersatu pasti kita yang kan merana..jadi untuk apa kita myakitkan hati dan perasaan kita dan kotorkan hati kita dengan dendam..lebih baik kita mendoakan kebahagiannnya bersama pilihan nya.dan mungkin bila itu berlaku kita akan lebih tenang dan kita dapat merasa kebahagiaan hidup yang lebih kekal abadi.

Ingat..sekiranya hati kita terdetik dendam dan perasaan benci, kita sendiri yang tidak akan berjaya membuka hati kita..kerana kita tidak mahu untuk memaafkan kesalahan dia..walaupun kita telah berpisah dengan kekasih kita tapi kita harus ingat kita juga pernah saling sayang menyayangi..pernah berkongsi suka dan duka..dan apa salah jika kita memaafkan dia..tutup segala keburukan dia dan kita lihat kebaikan dia selama kita pernah bersama.

Terus terang aku katakan yang aku juga sulit untuk memaafkan orang,,tapi sampai bila kita ingin hidup dalam kebencian. Lupakan semua dan mulakan hidup anda dengan senyuman yang baru..lahir untuk jadi lebih baik.lengkapkan diri kita untuk menjadi wanita yang diingini lelaki untuk dijadikan suri di hati mereka. Lengkapkan diri kita dengan ilmu. Dan paling penting hiasi akhlak dan hati kita dengan sifat terpuji..
Insya Allah bila kita merelakan semua yang telah berlaku pasti akan ada hikmahnya..hikmah yang akan membuatkan kita bersyukur tidak terhingga ke hadrat Ilahi. Ingat jodoh pertemuan di tangan Allah..usah khuatir bila kita belum bertemu jodoh kerana Allah pasti menjanjikan yang terbaik untuk kita sekiranya kita sabar dan tawakal kepada-Nya

Itu saja dari saya.apa yang saya rasakan dan apa yang terbuku di hati saya telah saya luahkan.mungkin dengan ini saya boleh meneruskan hidup saya tanpa dibayangi kisah lalu. Saya ikhlas dia dan saya maafkan dia. Saya doakan dia supaya bertemu jodoh yang dia impikan. Itu yang boleh saya lakukan. Saya ingin jadi wanita yang tabah dan kuat. Doakan saya.

0 comments:

Post a Comment