Blogger Layouts

ALL ABOUT SANTY

ALL ABOUT SANTY

Sunday, April 1, 2012

Penjagaan muka amatlah penting :)

assalammualaikum semua..

sebenarnya saya ada banyak benda nak tulis tapi tak tau nak publish yang mana dulu. Berlambak dah entry kat draft tapi tak terpublish pun. tapi kiranya saya akan tulis pasal entry ni dulu lah. sebab macam penting ja entry ni. Ok mula perasan :0

sebelum tu cuba tengok gambar kat bawah ni 




goshh.. cuba tengok jerawat saya yang berketul kat pipi tu. Serius masa tu rasa down sangat :( Sebenarnya gambar ni dalam bulan 8tahun lepas. Masa tu saya masih kerja kat Pizza Hut Labuan. Jerawat ni naik lepas balik bercuti dari Kota Kinabalu tu. memang jerawat naik berketul sampai saya nak kerja takde mood. Rasa macam nak menyorok bawah meja bila customers datang. staffs yang lain semua tegur kenapa muka jadi teruk macam tu. so boleh tak bayangkan perasaan saya masa tu. tapi saya rasa sesiapa yang pernah ada jerawat macam ni mungkin akan faham perasaan saya. huk3..

Sebelum tu memang ada jerawat. Tapi taklah sampai tahap kritikal macam ni. Jerawat mula membiak kat muka saya lepas saya masuk U. Masa mula-mula sampai Kedah tak lagi tapi bila dah lama-lama memang tumbuk dengan suburnya macam cendawan yang tumbuh lepas hujan. Masa tu mula la cari produk nak hilangkan jerawat semua. Dari yang mahal ke murah semua saya cuba tapi kejap baik lepas tu kejap tak baik dan makin parah. Rasa macam nak putus harapan ja. yalah jerawat tu musuh utama perempuan kot. macam mana nak bina keyakinan kalau muka tak licin dan orang asyik tengok. macam makhluk asing kot saya sampai tengok tak berkelip. taula muka saya macam ni tapi takyah lah nak tegur sangat. Sakit hati :(

Kawan-kawan asyik promote suruh guna yang ni, yang tu sampai saya sendiri tak tahu nak sticks dengan product yang mana. Yalah sebab lain-lain orang lain kesan dia bila guna sesuatu produk tu. mungkin orang lain pakai produk tu ok dengan kulit mereka tapi mungkin tak sesuai dengan saya. Tapi saya ambilah juga risiko dengan menggunakan produk baru. memang saya tawakal dah masa tu. apa nak jadi dengan muka saya jadilah saya kata macam tu. Sampaikan mak saya sendiri risau muka saya jadi teruk dan siap bawa saya pergi jumpa doktor kat klinik. Tengok betapa kritikalnya saya masa tu.

Bila jumpa doktor saya cakaplah kenapa muka saya jadi macam ni. Dia siap teropong kot. Memamg malu masa tu nasib doktor tua. Kalau muda nak taknya saya lari jauh-jauh. huk2. Doktor tu kata hormon awak ni tak stabil sebab tu jadi macam tu. Lepas saya cakaplah mungkin juga sebab period saya pun tak stabil juga. Memang masalah hormon saya ni tak stabil sangat. susah2. Lepas tu doktor tu bagi ubat pil apatah ntah. saya dah lupa tapi ubat antibiotik lah dan ubat krim lah.


krim ni lah yang doktor tu bagi. Dia kata sapu time malam ja. Kira sehari pakai sekali ja sebab kandungan benzoyl peroxide dia kuat sangat sampai 10%. Tapi saya kadang-kadang pakai 2 kali sehari juga bila jerawat tegar degil taknak kecut. Tapi memang berkesan lah krim ni dan tahan lama. Saya start pakai masa bulan 8 tahun lepas dan baru ja habis bulan 2 macam tu. Sebab sehari pakai sekali ja kan tu pun tempek kat jerawat dan bukan tempek macam buat mask pun. kalau buat macam tu memang hancur lah kulit muka kot. Tapi ubat ni dah habis dan saya terpaksa cari kat farmasi kat kedah ni. Susah nak cari sebab krim ni krim dari doktor kan. Lastly jumpa juga tapi sekarang just pakai yang 5% ja. 

Ini cuma krim sahaja. so untuk pencuci dan pelembab lain pula. yalah sejak ada jerawat ni saya kena rajin sikit berusaha untuk menjaga kulit muka. yalah muka saya perlukan penjagaan yang khusus. Cewwah macam apa ja kan tapi memang lah betul kulit yang sensitif ni memang susah nak jaga. kalau salah sikit ja memang senang sangat jerawat nak naik. Jadi baik ambil tindakan waspada siap-siap.


untuk pencuci muka saya guna yang ni. sebelum ni saya dah guna macam-macam. saya try guna st ives apricot scrub tapi tak sesuai. mahal ja lebih tapi jerawat susah nak surut. surut kejap lepas tu naik balik. mungkin tak sesuai untuk saya kot. so saya pun try la produk Safi yang sememangya dijamin halal dan sici lagi bersih. hehe..  saya guna pencuci ni dah nak hampir setahun dah dan alhamdulillah kulit saya mula berubah. memang tak selicin muka masa zaman remaja tapi sekurang-kurangnya tak seteruk dulu :)

saya memang stick dengan pencuci ni ja buat masa sekarang sebab saya malas nak tukar-tukar produk. lagipun susah sangat nak cari produk yang sesuai dengan kulit kita. Proses untuk mengembalikan muka kita yang dah rosak memang susah dan memerlukan kesabaran. saya ni jangan cakaplah menangis pun ada juga sebab yalah asyik kena ejek je. Sabar jala saya. 

oklah penjagaan seterusnya ialah penggunaan skrub muka. Memang tidak dinafikan skrub muka sangat penting untuk menghilangkan bintik-bintik hitam, mengecilkan liang roma dan banyak lagi. Sebelum ni saya guna skrub jenama ST IVES. bau dia memang sedap macam nak makan je sebab ianya diperbuat dari aprikot tapi malangnya saya tak sesuai la. so saya try lah survey skrub muka yang lain, dan akhirnya saya try guna Tea Tree Facial Scrub brand Bioglo Cosway. Best sangat guna skrub ni sebab ada peppermint dan bila guna rasa sejuk sangat. memang terbaik lah. skrub ni sesuai untuk kulit berminyak macam saya. actually untuk kulit normal pun ada juga :)


pic ni ambil dari google tak sempat nak snap sendiri. hehe.. tapi bagi sesiapa yang nak cuba skrub better try skrub ni. harga dia kalau tak silap dalm rm12-14 kot macam tu. pakai seminggu 2 kali so boleh jimat kan. lepas guna skrub ni saya akan pakai pelembab pula. wah rumitnya nak jaga muka. bagi mereka yang ada kulit licin tu memang patut bersyukur sebab tak payah risau dengan masalah  kulit semua. tapi kena ingat kulit yang sihat harus tetap dijaga dan dirawat sama ada dari segi luaran atau dalaman :)

sebenarnya saya memang jarang pakai pelembab, dulu pakai pelembab Olay, Tu pun masa form 5 dan form 6. Masa tu kulit muka memang licin lah. Bangga sebab ada kulit yang cantik. tapi sayangnya semua hanya seketika sebab lepas masuk U ja kulit berubah 360 darjah. pelembab ni saya baru ja pakai sebab saya ada terbaca untuk penjagaan kulit yang baik kita kena mulakan dengan pencuci, toner, pelembab. Ini asas penjagaan kulit. Tapi toner tu saya tak guna walaupun toner Alken Tea Tree tu masih ada kat dalam loker saya.


inilah pelembab yang aku guna sekarang. Mula-mula pakai muka kita akan rasa sedikit berminyak tapi lama-lama tak sebab dia dah meresap kan. krim ni saya akan pakai waktu pagi dan kadang kala waktu malam lepas mandi. Tapi bila nak tidur saya akan basuh muka dan akan sapu krim Bencaz Ac tu. Kira macam ni lah rutin harian saya dalam penjagaan kulit. Kadang-kadang bila malas dan lewat bangun memang tak sempat nak pakai apa-apa pun. Just basuh muka jala. :(

Panjangnya entry saya kali ni :p tapi tak sudah lagi yer kawan-kawan. Kadang kala bila malam saya akan pakai satu benda lagi iaitu krim kecantikan lidah buaya keluaran safi. so kiranya saya memang pengguna safi yang setia lah. Krim ni best bila nak hilangkan jerawat sebab sebagaimana yang kita tahu tentang khasiat lidah buaya memang bagus untuk kulit. Tapi kadang-kadang lepas pakai krim pelembab safi saya akan safu krim kecantikan ni sekali. Memang nampak perbezaan dia. dapat cover jerawat kita dan muka kurang berminyak :)



kecil je packing dia tapi boleh tahan lama. Produk ni pun kawan saya yang promote. sebab dia dulu pun ada masalah jerawat dan bila sapu krim ni lama-lama jerawat pun hilang dan muka dia dah jadi licin sekarang. wah2 thanks shazzy sebab suruh aku try krim ni :)

oklah. saya dah berkongsi semua penjagaan muka saya start dari pencuci muka sampai ke krim. Orang kata produk yang mahal belum tentu terbaik dan sesuai untuk kulit kita. adakalanya produk murah pun boleh berikan kepuasan yang maksimun kepada kulit kita. yang penting produk tu mestilah suci dan bersih dan semestinya HALAL. Muka saya masih dalam proses rawatan dan saya harap sangat semua masalah jerawat ni tidak akan terus menganggu hidup saya.. haha.. ayat tak boleh blah. Banykkan berdoa dan teruskan jala usaha kita untuk menjaga kulit. 

bagi mereka yang ada masalah yang sama macam saya kena kuat dan kena cari ikhtibar untuk merawat kulit kita. jangan biarkan macam tu sebab takut makin menjadi-jadi pula kan. yang penting jaga makan, jaga kesihatan dan gunakan produk yang sesuai dengan kulit kita. jangan mudah terpengaruh dengan orang lain. yalah sebab lain-lain orang lain kesan mereka so kita kena sabar. kena yakin jala, bila produk yang kita guna tu tak sesuai cepat-cepat stop nanti makin melarat dan takut akan ada kesan sampingan pula 


ni muka saya tanpa sebarang make up dan tanpa krim pelembab. nampak tak bintik-bintik halus kat muka. Saya pun tak tahu kenapa bintik-bintik tu muncul kat dahi yang selama ni licin. Ok PERASAN. tapi tak kisah lah kan sebab korang boleh nampak tak perbezaan muka saya mula-mula yang ada banyak jerawat dan sekarang :) syukur sangat jerawat mula berkurang dan sekarang cuma nak hilangkan parut ja lagi.


yang ni mula muka saya dengan complete set dengan pelembab dan compact powder. saya tak pakai foundation dan sebagainya. saya cuma guna compact powder MiYAMi. Dan gambar ini 100% asli tanpa sebarang edit-edit :) sekali sekala tunjuk muka yang sebenar kan.

so saya dah berkongsi ilmu dan berkongsi cerita dengan kalian semua. semoga apa yang saya kongsi dapat dijadikan manfaat dan berkongsi pengalaman. insya allah lain kali saya akan update my make up tutorial pula. dan untuk haters yang suka mengutuk tu teruskan dengan kutukan anda. I meant it. Sebab saya tahu saya lagi istimewa sebab tu korang suka mengutuk kan :)

till then and take care :)










12 comments:

Anonymous said...

sabar ye...at least awk dah berusaha, n now it gives u +ve result...keep it up dear.. just for sharing, i'm using skinz UV white (adk beradik safi jgk).. mmg elok....... ^__^

SANTY said...

thanks dear,, really appreciate.. memang susah nak take care kulit muka yg sensitif.. as u said at least i hav tried kan :)

dnlwong said...

Saya ada satu soalan nak tanya. Saya baru start pakai pelembab dan krim lidah buaya. Adakah pelembab lidah buaya sesuai utk jenis muka yang berminyak?

Farah Farhana said...

Saya sangat faham perasaan awak!! saya pn slalu kena tegur. TAULA KULIT DORANG TUH CANTIK 100% BEBAS JERAWAT. kulit sy nih mmg dh jarang tumbuh jerawat sbb pakai clean n clear acne clearing cleanser. eh,jap. nk tanya. krim safi lidah buaya tuh, harga berapa ek?

SANTY said...

dnlwong : sory late rep. tk perasan kat coment ni :) btw plembab tu sesuai je utk kulit bminyak sbb muka sy pun jenis oily tp depend dgn kulit org jg la sbb ada yk tak sesuai.

Farah farhana : yes dear sgt sakit ati bila ada yg ckp mcm tu kan. tp tak kisah la. sy lupa da harga krim tu sbb tak guna dah. tp rsanya harga dia dlm rm6-7 mcm tu kot :)

Anonymous said...

Hi dear..dulu sy pon cm awk..time study penuh jerawat batu..nak pula time exam, jerawat naik mendadak sbb tension.. sy cuba krim kecantikan safi lidah buaya..mmg elok..1st guna sy sapu je..tp jd bertompok bila berpeluh..then bila jd cmtu sy sapu kiub ais dimuka baru sapu krim kecantikan tu..hasilnya mmg terbaik...

Anonymous said...

hye.just nak kongsi.dulu kulit akak pun mmg bnyk jerawat.lepas guna set adha dan minum aura white collagen kulit mmg bnyk improve.untuk pemulaan jerawat parah mkn pil traditional org kg buat.mmg bekesan.bedak pakai miyami gak..kalau nk dptkn semua produk tu dgn harga murah leh sms kwn akak 0125660394..

Anonymous said...

Sy pun pakai pncuci safi gamat, pelembab gamat dn krim kecantikan lidah buaya,, mmg betul2 berkesan,, terbaek!! Jerawat sy dh kurang,, muka semakin bersih.... ;-)

dye.yana said...

boleh try skincare belitarae! sesuai untuk kulit sensitif. boleh kecutkan jerawat, pudarkan parut, dan sekatakan kelembapan muka. so takdelah kulit too oily or too dry. boleh whatsapp/sms 018-3907307

Anonymous said...

Salam...sekrg nie..kulit muka kakak dah pulih?

Anonymous said...

Assalamualaikum kak, kalau pakai pencuci muka safi tak kira lah apa apa pun, then lepas tu terus pakai krim kecantikan tanpa pakai pelembap boleh kak ?

Anonymous said...

Sy ingatkan krim kecantikan tu boleh pakai waktu siang je, x sangka boleh pakai pada waktu malam.bukan texture dia mcm bedak krim ke kak? X tutup ke pori2 pakai tu waktu tidur

Post a Comment