Blogger Layouts

ALL ABOUT SANTY

ALL ABOUT SANTY

Thursday, May 10, 2012

Bila kita pendam perasaan kita

assalammualaikum..

masih berjaga dan tak boleh tidur walaupun jam menunjukkan pukul 4.00 am. bosan menghantui diri. kat twitter dah habis tweets macam-macam tapi still tak boleh nak tidur. alangkah bagusnya kalau waktu ini otak masih boleh berfungsi untuk mengulang kaji pelajaran. tapi bukan itu yang terjadi. bila fikiran mula melayang entah kemana, mula lah tangan dengan jayanya menaip entry di malam yang sepi ini. ini salah satu terapi dan cara saya luahkan apa yang saya alami.

susah kan bila kita jadi pemendam perasaan. tak kisahlah pendam pasal apa pun tapi memang perit kalau terlalu lama kita pendam perasaan kita. Contohnya bila kita suka seseorang ni. kita minat dia dalam diam dan kita tak pernah luahkan perasaan kita kat dia sebab takut bertepuk sebelah tangan. dan akhirnya kita hanya mampu melihat dia dari juah, melihat dia bersama orang lain dan akhirnya kesakitan yang kita rasakan. betul atau tidak?

tapi perasaan kasih, sayang dan cinta. 3 kata yang berbeza dan mempunyai maksud yang berbeza. Ya mungkin kita suka dia tapi tak bermakna kita sayang dia. Dan mungkin juga kita sayang kat dia tapi cinta untuk dia takda. so semuanya akan berputar-putar di ruang kepala kita. Contohnya saya sendiri. Mungkin saya suka kan dia tapi saya tak yakin tentang apa sebenarnya perasaan saya kat dia. sebab semuanya saya pendam sendirian. 

untuk apa cuba untuk bermain dengan perasaan kalau kita tahu suatu hari nanti hati kita akan disakiti. siapa tahu mungkin kekecewaan yang akan kita terima. Sorry to say tapi lelaki zaman sekarang susah nak percaya. Mulut kata single tapi hakikatnya dah ada kekasih. Mengaku jelah tak payah nak main tarik tali. In fact kalau betul dah ada kekasih  taklah akan berlaku kejadian yang tidak diingini.

dan saya ni pula jenis yang mudah suka orang tapi sangat susah nak sayangkan orang tu (perasaan antara perempuan dan lelaki). Tapi bila dah sayang susah nak hilangkan perasaan tu.  terpulang lah dengan tanggapan orang dan kata-kata mereka terhadap saya sebab mungkin setiap orang punya perasaan yang berbeza.

saya bukan tak percaya tentang cinta tapi sekarang saya elakkan diri saya untuk kembali jatuh cinta. Sebab berkali-kali kekecewaan yang saya perolehi walaupun saya tahu saya tak salah. jadi nak salahkan siapa. mulut kat benci tapi hati masih sayang. Ini yang paling saya takutkan. yelah mulut memang boleh menipu tapi bukan hati. sekeras mana pun hati kita pasti tidak akan mendustai perasaan sendiri.

satu lagi berkenaan dengan ex BF/GF. bagi saya ex ni memang tak patut berkawan. bukan apa, kalau perpisahan yang berlaku sangat menyakitkan untuk apa cuba menjadi kawan. kawan takkan khianati cinta yang terjalin dan paling menyakitkan kawan takkan curang. so layak kah bila kita menjalinkan hubungan dengan ex kita walaupun sebagai kawan. Mungkin kita blh berkawan tapi dengan ex yang memang layak dipanggil kawan. tapi bagi saya tidak akan sesekali cuba menjadi kawan dengan ex saya setelah apa yang mereka buat kat saya. bukan kejam tapi inilah saya. Punya hati yang keras. Dah ludah buat apa nak jilat balik kan. MEMALUKAN!

so sekarang saya memang takda apa-apa perasaan dekat mana-mana lelaki. Sejujurnya memang saya ada minat kat seseorang tapi perasaan itu takkan kemana sebab saya tahu itu semua takkan kekal. so lagi baik saya jangan cuba untuk bermain cinta lagi. Biarlah masa sendiri yang menentukan. kalau ada jodoh insya allah tak kemana.

kadang kala terlintas dikepala untuk jadi perampas walaupun saya tahu perampas itu bukan sifat saya. Bukan diri saya yang suka merampas hak orang walaupun hak saya sering dirampas oleh mereka yang digelar perampas. saya tak sekejam itu untuk merampas hak orang sebab saya tahu bagaimana sakitnya hati bila sesuatu yang kita sayang akhirnya dirampas oleh lain.

dan saya sering berfikir kenapa sukar untuk saya melupakan sesuatu yang pernah terjadi. apakah saya ni memang jenis yang kuat ingatan sampai saya perlukan masa bertahun-tahun untuk melupakan apa yang pernah terjadi. dan adakalanya semua kenangan tu masih segar bermain di minda walaupun ianya telah lama berlalu.. dan adakalanya saya rindukan kenangan yang lalu. terlalu rindu hinggakan saya pernah terfikir jika saya mampu untuk merasakan kembali sebuah kenangan yang terindah itu. tapi tersentak sebab itu semua mustahil. 

hanya dengan satu cerita saya jadi begini, berpura-pura kuat sedangkan dalam hati sering menangis. ya memang saya sering menangis dalam diam. sebab saya tidak mahu mereka melihat saya jadi lemah. dan yang pasti dia akan tertawakan saya yang masih terkontang kanting mencari dahan untuk berpaut sedangkan dia bersenang-lenang ketawa bersuka ria. terlalu banyak yang berlaku sepanjang beberapa tahun ini. hinggakan saya tidak larat dengan ujian semua ini. kalaulah masa boleh diundur pasti saya tidak akan terlibat dengan CINTA.

sudahlah. jangan terlalu banyak mengeluh dan meratapi kesedihan. saya nak tidur dan cuba untuk hilangkan seketika kesakitan yang saya rasakan. dan bagi mereka yang membaca blog saya terima kasih, dan bagi yang mengata dengan tulisan saya silakan. anda berhak untuk mengata tapi anda tidak berhak untuk menilai saya sebab kalian tidak tahu siapa saya dan apa yang telah saya alami.

sekian 

0 comments:

Post a Comment